Varje dygn stannar båten i många hamnar, Hurtigruten är i första hand ett frakt/passagerarfartyg som är till för alla som bor utefter Norska kusten. Dag fyra stannar vi i Brönnesund, Sandnessjön, Nesna, Örnes, Bodö, Stamsund och Svolvar. Oftast är stoppen ca 15 minuter, utom ett ställe varje dag som är längre, idag är det Bodö 12.30 till 15.00.

Idag var dagen vi passerade polcirkeln, det är få platser man kan segla nord om polarcirkeln under vintertiden. Så 07.00 var det dax att dra på sig vinterkläderna och upp på däck åtta. 

Inte lika många som var uppe på däck som dan innan när vi åkte förbi fyren. Prick 07.14.38 passerade vi. 

Inte lätt att fota när det är becksvart med mobilen, men det är en upplyst jordglob kan man säga. 

Så nu är vi Arktis, det ni... jag och Rajje som normalt bara vill vara där det är varmt och skönt. 

Efter det morgon äventyret krävdes det en rejäl frukost. 

Efter frukost anlände vi in i ett helt förtrollat landskap, så det var bara att ge sig ut och fota, här nedan kommer lite foto. 

Strax efter tio var det dax för dop, kung Neptun var på besök och skulle döpa alla som för första gången seglat över polcirkeln. 

Här får Rajje en skopa med isvatten i nacken, och som ni ser så är det en härlig upplevelse. 

Vi tar ett till foto, bara för att förtydliga känslan... 

Nu undrar ni säkert om det bara var Rajje som blev döpt... nope naturligtvis var jag tvungen att genomgå det också, så Rajje fick ta över kameran en stund. 

Mm, jag lovar att det är jag där bakom tanten.. 

Får förstora fotot så ni tror mig... känns som det är tur att jag håller i kameran oftast ;-)

Det var mycket utomhus idag på fm jättefint väder och fin omgivning, det känns att vi börjat komma högt upp i landet. Imorgon blir det termobyxer på, vindarna blåser igenom. 

12.00 käkar vi lunch, jag ordar inte mycket om den, den är lika dålig som dag ett. Oftast tar jag lite kallskuret,  ost och kex sedan lite dessert, som är det enda som är bra på buffén. Lite konstigt att lunchen är så dålig, när middagen är så god. 

Har inte visat båten direkt, så här kommer lite bilder. 

Detta var något vi missade, trodde faktiskt inte poolen var igång på vintern, så inga badkläder med. 

Det finns ett speciellt gubbfenomen med droppande näsa, sett det på många av gubbarna som motionerar här på båten. Dom pinar på i full fart i flera varv runt båten. Idag var det speciellt en som jag kollade in, det var som Rajje sa, att den gubben har inte tänkt att gå upp ett gram i vikt på denns resa. På slutet var det rena Wassbergs näsa, kunde tyvärr inte med att fota honom. 

Det får bli ett på min egna gubbe istället, en liten liten droppe kan jag se. 

Idag var långstoppet i Bodö, vi hade tänkt att traska in i byn och letat efter en tröja till mig. Men vet inte riktigt vad som hände, jag var lite trött efter lunchen och all ståhej på fm så jag skulle bara sträcka mig i kojen en stund... och vaknar av att dom ropar ut i högtalaren att båten strax skulle lägga ut. 

Rajje tyckte nog att det var roligt att det bar jag som somnade denna gång, så han hade gått upp i baren och suttit och pratat med en från Österrike... undrar om jag kommer kunna somna ikväll. Men vem vet, det var kanske ett omen, på kommande norrsken inatt... Vi får se. 

Middagen idag var som dom andra kvällarna, mycket god. 

Förrätten var sill, jag gillar inte sill så jag fick älg, huvudrätten var oxbringa och efterrätten var chokladparafit med rabarberkompott. 

Älgförrätten

Sillförätten

Ursäkta denna halvätna huvudrätt, glömde helt bort att fota, men lovar att den såg väldigt delikat ut. 

Ikväll ropades ut att dom skulle köra fram till trollstigen och lysa upp med strålkastare på fartyget. Så det hoppas jag på att det blir en upplevelse. 

Förövrigt så sitter jag med termobyxorna halvt pådragna, med förhoppning på att det kan komma norrsken, kallt,  klart och på rätt ställe. Fast våran kypare trodde det kunde vara lite för milt, vi får se. Mer om detta i morgondagens blogg.